Печати

Торта со пулпа од моркови

Состојки:

  • ¾ чаша вода
  • 1 чаша пулпа од морков
  • 2/3 чаша од растително масло
  • 2/3 чаша мед
  • 1 јајце
  • 2 чаши интегрално брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • ½ лажичка морска сол (изборно)
  • 1 лажичка чист екстракт од ванила
  • ½ лажичка чист лимонов екстракт

Подготовка:

  1. Додадете вода во пулпата од моркови и во мало тенџере гответе на многу мала температура 10 минути, мешајќи често за да не изгори пулпата.
  2. Во меѓувреме, измешајте ги маслото и медот заедно во чинија, а потоа изматете го јајцето.
  3. Помешајте ја зготвената пулпа од моркови, брашното, прашокот за пециво и морската сол(ако сакате).
  4. Додадете ги екстрактите од ванила и лимон, помешајте и со лажица нанесете го тестото на мрсна подлога за колачиња.
  5. Печете 12-15 минути во загреана рерна на 200 °С.